Politikerbesök på 4 ALL

Igår drog Medborgarutbildningen igång igen efter julledigheten. Vi har börjat på ett stort område med demokrati, mänskliga rättigheter och hur man kan påverka i Sverige.

Vi började med att prata om vilka kriterier det är för att ett land ska få kalla sig demokratiskt, som fria val, tryck- och yttrandefrihet, mötes- och föreningsfrihet och rättssäkerhet. Vi pratade också om motsatsen till demokrati – diktatur. Sedan fortsatte vi med att gå igenom det svenska valsystemet. På val.se finns det en film på fem olika språk om valprocessen, en mycket sevärd film som på ett enkelt sätt förklarar det svenska valsystemet.

Vi fick också besök av Maria Wiksten som är en politiker. Hon berättade om vilka partier det finns och visade bilder på deras symboler och partiledare. Hon förklarade riksdagens och regeringens uppgifter, hur man arbetar som politiker och den för Sverige unika offentlighetsprincipen. Hon berättade också om hur man kan påverka politiken i kommunen genom att gå in på kommunens hemsida och skriva ett medborgarförslag eller att själv ta kontakt med någon politiker som i sin tur driver frågorna vidare.