Torsdagarna är dagen då deltagarna går till Stadsbiblioteket, för att vara på en plats där många andra Skelleftebor finns. På Stadsbiblioteket kan allt hända, här har vi under vintern mött lokala politiker som berättat om sitt engagemang i samhällsfrågorna. Här finns filmerna som jag visat, som visat sig vara en fantastisk grund för samtal på svenska, samtal om Västerbotten, om vintern, om kylan, om livet här i norr.
Här finns böckerna och tidningarna, och här finns en stor anslagstavla och en massa informationsbroschyrer att träna sig på. Massor av arbetsmaterial för att dyka in i det man behöver känna till om samhället, och framförallt blir det en kännedom om det lokala livet i Skellefteå.
Här har deltagarna mött många goda förebilder som bott i bygden sen länge, som har sina rötter i utomeuropeiska länder. Som berättat om sin resa, om hur det var att lära sig ett nytt språk, om hur dom lärt känna svenskar, hur dom tagit sig in i det lokala samhället, om hur dom upplever sig integrerade.
Varje torsdag har jag dessutom lagt stor tonvikt på att berätta muntligt, att utveckla språket via det muntliga berättandet. Deltagarna har fått utgå från konstbilder, filmer, böcker, eller ett tema. När den input man får väcker lusten att berätta något man själ känner till och har behov av att berätta, då flyter det nya språket fram. Samtalen har ofta handlat om livsfrågor, om identitet och tillhörighet, om sånt som hör vardagen till. Och de blir lika överraskade varje gång de upptäcker att svenskan fungerat bra, och kommentaren har blivit ”Tänk så mycket svenska vi har pratat idag”!
Jag vill uppmuntra, att deltagarna får ett personligt engagemang för det nya språket, som ger dom verktyg att klara sin egen vardag. Jag vill uppmuntra deltagarna till möten med nya människor, att hitta ett större nätverk här i Skellefteå, att ta sig ut och upptäcka Skellefteå. Där är folkbildningen och föreningslivet en fantastisk möjlighet att möta nya människor, och där har vi en stor uppgift att göra det möjligt för deltagarna att varje vecka möta en ny Skelleftebo, som dom inte träffat tidigare.
Jag vill uppmuntra handlingskraft, nyfikenhet och vilja att ta nya steg, framåt !
Rose-Marie Lindfors, dramapedagog, Studieförbundet NBV Norr, Skellefteå.